Broederweg 11  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 13007
Monumenten nummer: GM0047
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Herenhuis ontworpen door de Kamper architect G.B. Broekema in ongeveer 1910. Het pand valt op door het bijzondere materiaalgebruik: de gehele voorgevel is in lichtgrijze verblendsteen opgetrokken, een steen die meestal alleen voor decoratieve geveldelen wordt gebruikt. Hierdoor en door de opvallende erker op de verdieping is het een beeldbepalend pand aan de Broederweg, binnen het beschermde stadsgezicht.

beschrijving:
Het huis is opgetrokken in lichtgrijze verblendsteen in twee bouwlagen op een hardstenen plint. Het pand staat onder een schilddak, gedekt met muldenpannen; de uitkragende goot rust op klossen.
De voorgevel bevat vier traveeën; de tweede travee bevat de entree en wordt op meerdere manieren geaccentueerd: voor de houten, bewerkte voordeur is een tweetreeds hardstenen stoep; boven de deur een bijzonder gevormd, liggend, bijna ovaal venster met metalen, iets opbollende tracering met glas-in-lood. De rollaag rondom dit venster heeft hardstenen sluitstenen. Hierboven een gebogen erker op betonnen voet. Op de erker een balkon met gemetselde borstwering, met in de uitsparingen smeedijzeren decoraties. Op deze hoogte breekt de travee door de gootlijst en vormt een kajuit, met dubbele balkondeuren met tweeruits bovenlichten, en een segmentboog met decoratief metselwerk en hardstenen hoeken als gevelafsluiting; in de boogtrommel staand metselverband. De andere traveeën bevatten rechtgesloten vensters onder een strek met afwisselend licht- en donkergrijze verblendsteen; op de eerste bouwlaag en links op de verdieping hebben de vensters een zesruits bovenlicht, de twee rechter verdiepingsvensters hebben glas-in-lood in de bovenlichten.
Links naast de voordeur een hardstenen plaat met briefopening.

waardering:
Herenhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege het uitgewogen ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik
- vanwege de hoge mate van gaafheid van de voorgevel
- als beeldbepalend pand aan de Broederweg


Aanvullende afbeeldingen