Heultjesweg 29  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: S 65
Monumenten nummer: GM0091
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Karakteristieke Interbellum boerderij met aangebouwde en vrijstaande schuur in het buitengebied van Kampen, ook aangeduid als erf 56. De boerderij is gebouwd in de jaren dertig, toen een herschikking van erven plaatsvond, om de stadsboerderijen uit Kampen naar het buitengebied te verplaatsen. Daarbij werden verschillende typen boerderijen gebouwd, die moesten voldoen aan de eisen van het zich moderniserende agrarisch bedrijf in die tijd. Deze boerderij is van een type waarbij het woonhuis zich onderscheidt van het achterliggende bedrijfsgedeelte, doordat het hoger is. Naast het schuurgedeelte staat nog een schuur in dezelfde proporties. De boerderij ligt op een terp en verving waarschijnlijk een oudere boerderij. De erfindeling past bij de terp: de gebouwen op de terp, met aan de randen beplanting van verschillende hoogte. De aanbouw aan de achterzijde (1973) valt buiten de bescherming.

beschrijving:
Boerderij bestaande uit woonhuisgedeelte onder tentdak, en aangebouwd lager bedrijfsgedeelte aan de achterkant onder zadeldak met wolfeinden. Het geheel is gebouwd in machinale baksteen; het dak is belegd met rode pannen.
Het woonhuis heeft op de nok van het dak een gemetselde schoorsteen, en in de dakschilden een brede dakkapel met enkele vensters. Zowel in de voorgevel als in de zijgevel die naar de weg is gericht bevat het woonhuisgedeelte grote vensters met zijlichten.
De zijgevels van het bedrijfsgedeelte bevatten verschillende deuren en meerruits stalvensters. Aan de achterzijde is een nieuw gedeelte gebouwd dat niet onder de bescherming valt.
De vrijstaande schuur is op dezelfde wijze vormgegeven, en heeft in de voorgevel twee grote samengestelde vensters, in de geveltop een dubbel venster en in de zijgevels meerdere verschillende deuren en meerruits stalvensters met stalen kozijnen. De achtergevel heeft vlechtingen, twee houten staldeuren, een meerruits venster en een schuifdeur. In de top zit een tweedelig luik.

waardering:
Boerderij met aangebouwde en vrijstaande schuur van algemeen cultuur- en architec­tuur­historisch en landschappelijk belang:
- als karakteristiek voorbeeld van een boerderij uit de jaren 1930
- vanwege de uitwendige gaafheid
- vanwege de gave erfindeling en ligging op een terp
- Vanwege de ruimtelijke en historische samenhang met het landschap


Aanvullende afbeeldingen