Muntplein 1  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 13622
Monumenten nummer: GM0101
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Voormalig winkel-woonhuis op de hoek van het Muntplein en de Venestraat, daterend van 1895 in Eclectische stijl. Het pand valt op door de rijke decoraties onder andere in stucwerk. Door de ligging binnen het beschermd stadsgezicht, aan het plein, en met de hoofdgevel aan de Venestraat, is het sterk beeldbepalend. De winkelingang aan de Venestraat is gewijzigd in een venster, met behoud van de originele stijlen. Ook hebben de verdiepingsvensters vermoedelijk oorspronkelijk een roedenverdeling gehad.

beschrijving:
Het hoekpand is met de voorgevel (de vroegere winkelingang) gericht naar de Venestraat, en is in twee bouwlagen met een zolderverdieping in baksteen opgetrokken op hardstenen plint; het staat onder een zadeldak. Aan de voorzijde een tuitgevel. Tussen de verdiepingen geprofileerde cordonlijsten. Hoeklisenen van baksteen met gestucte banden en bovenaan gestucte kapitelen met dito opzetstuk. In de voorgevel op de begane grond de voormalige winkelingang met aan weerszijden vensters, tezamen onder een korfboog. De houten deurstijlen zijn gesneden en staan op een hardstenen basis. Ook de onderdorpels zijn van hardsteen. Direct boven deze vensterpartij links en rechts een giet- en smeedijzeren luchtrooster in cirkelvorm, gedecoreerd met onder andere engelfiguurtjes.
Centraal op de verdieping een balkon met smeedijzeren balustrade. De balkondeur wordt omlijst door kolommetjes met daarop rijk bewerkte consoles een fronton. De twee verdiepingsvensters hebben bovenlichten en staan onder een gemetselde segmentboog met gepleisterde sluitsteen en eenvoudige siermetselwerk in de boogtrommel. Het zoldervenster wordt omlijst door een deels gestucte rondboog; aan weerszijden stucornamenten waarin afbeeldingen van Rembrandt in reliŽf. De topgevel wordt afgesloten met gestucte afdekplaten en stucornamenten.
De zijgevel aan het Muntplein heeft centraal een iets naar voren springend deel, afgesloten door een topgeveltje. De entree van het woonhuis ligt iets terug. Vensters zijn deels gewijzigd en/of dichtgezet.

waardering:
Voormalig winkel-woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de Eclectische bouwstijl
- vanwege de rijke en opvallende detaillering
- als redelijk gaaf voorbeeld van een laat 19de eeuwse winkelpui
- vanwege de sterk beeldbepalende functie


Aanvullende afbeeldingen