Nesweg 21  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: T 117
Monumenten nummer: GM0105
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Boerderij De Paardeboer, ook aangeduid als erf 38, is een dwarshuisboerderij met daarachter een dubbele schuur, gelegen op een terp, en vlakbij de veerbel aan het Ganzendiep. De naam duidt op het feit dat op de boerderij paarden werden geleverd voor het jagen van schepen langs het Ganzendiep richting Grafhorst en Kampen. Daarnaast werd vanuit de boerderij het veer bediend, hetgeen De Paardeboer tot centraal punt in het gebied maakte.
In de linkerzijgevel is een groot nieuw venster aangebracht. De nieuwere bijgebouwen vallen buiten de bescherming.
De erfbeplanting bevat enkele monumentale oude bomen.

beschrijving:
De dwarshuisboerderij is gebouwd op rechthoekige plattegrond in baksteen onder een schilddak belegd met pannen; het aangebouwde bedrijfsgedeelte is lager en is met een tussenlid verbonden met de tweede schuur; beiden zijn van een lichtere kleur baksteen en met riet belegd.
Op de nokhoeken van het woonhuis gemetselde schoorstenen; centraal in het voorste dakschild een dakkapel onder zadeldakje, met makelaar en vleugelstukken; geprofileerde gootlijst. De voorgevel bevat zes rechtgesloten H-vensters onder een segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen
In zowel de linker als de rechter zijgevel zijn vernieuwde vensters en een vernieuwde (rechts) deur geplaatst. In de voorgevel van het bedrijfsgedeelte enkele tweeruits vensters en een centrale deur; in de zijgevels verschillende deuren en meerruits stalvensters. In de achtergevels van de beide schuren een aantal grote houten deuren en een klein venster onder het wolfeind.

waardering:
Dwarshuisboerderij met dubbele schuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en landschappelijk belang:
- als karakteristiek voorbeeld van een ouder type boerderij
- vanwege de belangrijke historische functie voor het Kampereiland
- vanwege de gaafheid van het complex
- vanwege de gave erfindeling en -beplanting
- vanwege de historische en ruimtelijke samenhang met de ontwikkeling van het landschap


Aanvullende afbeeldingen



Deze steen bevind zich in de voorgevel van de rietgedekte schuur rechts van de woning. De betekenis en de reden dat de steen hier zit zijn onbekend.
De gevelsteen toont een figuur met in de linkerhand een toorts en in de rechterhand een scheepsanker. De volgende tekst staat op de steen:
WBVD
IA U
RENOVATUM