IJsselmuiden - Burg. Van Engelenweg 137 (kerk)  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 5791
Monumenten nummer: GM0018
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Beschrijving Kerk
Rooms-katholieke kerk, in 1919 in neo-romaanse stijl gebouwd naar ontwer van Jan Stuyt.
Het bakstenen gebouw staat op een rechthoekige plattegrond en is aan de ene kant van een portaal en aan de andere kant van een halfrond gesloten absis voorzien. Langs de lange zijden zijn aan elke kant drie kapellen dwars tegen het schip van de kerk aangebouwd. Links van het portaal staat een hoge klokketoren. Pannen zadeldaken bekronen zowel het schip van de kerk, het portaal en de toren, als de de zijkapellen.
Vroeger was de kerk toegankelijk via de grote, halfrond gesloten houten deur in het portaal. Momenteel doet een zij-ingang als zodanig dienst. Het ronde roosvenster in de voorgevel van het schip vindt zijn voortzetting in de kleine rondboogvenstertjes in de lichtbeuk rondom. De zijkapellen krijgen hun licht via drie hoge en smalle gekoppelde rondboogvensters. Met name in het koor is de baksteen tot sierbanden uitgemetseld. Een grieks kruis en een torentje vormen de nokbeëindigingen van het schip. Via een gang is de kerk met de pastorie verbonden. Het kerkhof achter de kerk is door een haagbeuk omgeven en toegangelijk via een smeedijzeren hekje.

Bijzonderheden
De huidige kerk staat op de plaats van een in 1859 voltooide, gelijktijdig met de pastorie gebouwde voorgangster. Op het kadastrale minuutplan van 1880 komen beide panden voor.
Jan Stuyt (1868-1934): De in Purmerend geboren Stuyt is vooral bekend geworden als architect van een groot aantal katholieke kerkgebouwen, voornamelijk in het westen en zuiden van het land. Daarbij paste hij op het vroeg-byzantijns of op het romaans geïnspireerde bouwstijlen toe.

Redengevende omschrijving
Het kerkgebouw is ontworpen in een stijl die in Overijssel zelden voorkomt. Daarom is het voor de gemeente van architectuur-historische betekenis. Bovendien is het van betekenis vanwege zijn plaats in het oeuvre van de architect Stuyt. Als belangrijk onderdeel van het kerkelijk leven in de gemeente is de kerk bovendien van sociaal-historisch belang. Samen met de pastorie en het kerkhof is het gebouw van stedebouwkundige betekenis vanwege de markante ligging op de hoek van de Burgemeester Van Engelenweg en de Oosterholtseweg. De toren is daar een accent. De oorspronkelijke situerin van het complex, omgeven door een sloot, is nog intact.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
Het kerkhof, de beplantingen en het smeedijzeren hek.


Aanvullende afbeeldingen