IJsselmuiden - Burgemeester van Engelenweg 92A  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: B 5233
Monumenten nummer: 509332
Datum aanwijzing : 18-03-1998


Afbeelding


Dit TUINHUIS is onderdeel van de oorspronkelijk bij het huis Meerburg behorende tuin. In de tuin, die naar de historische benaming van het gebied Westerdiep of Westerdorp heette, stonden een nu verdwenen oranjerie en koepel. Het tuinhuis staat aan de splitsing van de twee waterlopen Het Meer en De Beek, hoek Dorpsweg en Burg. van Engelenweg.
Het tuinhuis is in 1885 gebouwd in opdracht van Johan Heinrichvan Hulst, sigarenfabrikant te Kampen. Een gevelsteen vermeldt "A.E. van Hulst, 1885". De sluitsteen in de rollaag boven de entree vermeldt dat het gebouwtje in 1980 gerestaureerd is: "renovatum anno 1980". Het tuinhuis heeft een zinnebeeldig decoratieprogramma. In de boogvulling boven het deurkozijn is de zonne-achtster aangebracht, omstrengeld door een uitwaaierende levensboom in de vorm van de Germaanse odal-rune. Ook in de kapconstructie zijn dergelijke symbolen opgenomen:
-Het vierspakig zonnerad (in de vorm van een kruis, gerelateerd aan de vier seizoenen), samengevoegd met het maalkruis, waar dit rad 1/8 slag is gedraaid, levert het achtspakige rad of de zonneachtster.
-De levensboom is het zinneteken van het leven of de jaarlijkse wedergeboorte.
-De Odal-rune is een teken van het Germaanse alfabet en tevens het zinnebeeld van het erfgoed der vrije boerengeslachten. Het heeft veel varianten, hier bestaande uit twee door een lijnverbonden cirkels.
In het interieur twee kasten met rijk geprofileerd fronteveneens met zonnesymboliek. De bekroning wordt gevormd door een gestileerde rijzende zon.

Omschrijving
Tuinhuis opgetrokken in baksteen vanaf rechthoekige grondslagonder een houten met bitumen bedekt zadeldak. Het huis, gefundeerd op spaarbogen, heeft een gepleisterde plint. De gevels zijn geleed met blokpilasters op de hoeken en rondom lopendespeklagen, beide van pleisterwerk. Langs de dakrand loopt een rijk bewerkte houten lijst.
De hoofdgevel (O) heeft een forse luifel met sierspanten en trekstangen onder een steekkap, gedragen door twee dubbele gietijzeren kolommen. De kolommen, met basement, schacht metacanthusblad-motieven en kapiteel, staan op een terrazzovloer.
Onder de luifel bevindt zich in een risaliet een royale rechtgesloten porte brisé bestaande uit twee zesruits glasdeuren die uiteen geschoven kunnen worden, onder een segmentboog met gepleisterde zonne-achtster en levensboom in de boogtrommel. In de rollaag een sluitsteen met "renovatum anno 1980". Rechts van de deur naam- en jaartalsteen. In de kopgevels een rechtgesloten zesruits schuifvenster onder een rondboog met een mozaiek van verblendsteen in de boogtrommel.
De blinde achtergevel heeft een steekkap in het verlengde van de luifel, echter niet verder overkragend dan de daklijst.
In het interieur twee rijkbewerkte kasten met zonnesymbolieken bekroning met een gestileerde rijzende zon.

Waardering
Tuinhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- als oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Meerburg
- vanwege de kwaliteit van het ontwerp
- vanwege de typologie
- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Burg. van Engelenweg
- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur-onderdelen


Aanvullende afbeeldingen