Kamperveen - Noordwendigedijk 12A  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: G 628
Monumenten nummer: 509333
Datum aanwijzing : 18-03-1998


Afbeelding


Electrogemaal met aangrenzende kolk en overloopkanaal metschuiven (verwijderd). Aandrijf- en opvoerwerktuig zijn grotendeels intact.
Eerste steen gelegd door J. A. Hardenberg op 19 september 1936. Gedenksteen met de tekst: "mr. G.A.J. van Engelen - de Veen dijkgraaf v.h. waterschap Kamperveen. 1 jan. 1921 - 1juli 1933".
De behuizing is uitgevoerd in een voor de gemeente zeldzame Nieuw Zakelijke bouwstijl. Nieuw kroosrooster.

Omschrijving
Gemaal met bovenbouw opgetrokken in machinale baksteen op eenbetonnen plint vanaf een rechthoekige plattegrond onder eenmet pannen gedekt zadeldak met royaal overstek. Metselwerk in noors kettingverband; grote glasoppervlakken in metalen kozijnen.
De installatie is grotendeels intact gebleven.

Waardering
Electrogemaal van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- als onderdeel van de waterhuishouding van het waterschapKamperveen
- vanwege de architectuur van de behuizing in Nieuw Zakelijkestijl
- vanwegede beeldbepalende ligging aan de Noordwendigedijk
- vanwege de gaafheid


Omschrijving "Het Oversticht"
Op een opvallende plek aan de Noordwendigedijk staat een elektrogemaal, dat gebruikt werd voor de ontwatering van de polder Kamperveen. Het gemaal staat aan de Molenkolk, die ontstaan is na een dijkdoorbraak, tussen de Reve en de Binnenwetering. Het gemaal kwam in de plaats voor twee poldermolens. Bij het gemaal ligt een overloopkanaal met schuiven, die inmiddels zijn verwijderd. Het aandrijf- en opvoerwerktuig is nog grotendeels intact.
J. A. Hardenberg legde de eerste steen op 19 september 1936. Op de (gedenk)steen staat de tekst: 'mr. G.A.J. van Engelen-de Veen dijkgraaf v.h. waterschap Kamperveen. 1 jan. 1921 - 1juli 1933'.
Het gebouw vertoont de karakteristieken van de Nieuw Zakelijke architectuur van het interbellum. Die architectuur kenmerkt veel van de elektrogemalen die in die periode in Overijssel werden gebouwd. Het gemaal met de bovenbouw is van machinale baksteen en heeft een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is met pannen gedekt. Het metselwerk is in een zogenoemd Noors kettingverband, daarnaast heeft het gebouw grote glasoppervlakken in metalen kozijnen. De installatie is grotendeels intact gebleven. De machinekamer heeft een deels betegeld en deels gestuct interieur.

Aanvullende afbeeldingen