Stadspoorten
 
                              beginnende in de noordpunt van Kampen met de klok mee


Noordpoort
Gelegen in "de Hagen" aan het einde van de Nieuwstraat. Genoemd in 1531.
Waarschijnlijk verwoest bij het beleg van 1578 en nooit meer opgebouwd.



Hagenpoort
Gelegen aan het einde van de Oudestraat, op het punt waar nu de Oudestraat en de Burgwal elkaar kruisen. Gebouwd bij de uitbreiding van de stad in de veertiende eeuw. Onderandere gebruikt als gevangenis. Gesloopt in 1893. ( meer >> )



Klein poortje
Gelegen bij de Keizerinnestraat (nu Achterom), vermoedelijk in het verlengde van de huidige Herensmitsteeg. Gebouwd in de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.


Louwenpoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Schapensteeg. Gebouwd in de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.



Botervatpoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Botervatsteeg. Gebouwd in de veertiende eeuw. Gesloopt in de periode 1838-1840.



Karperpoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Karpersteeg. Gebouwd in de veertiende eeuw. Gesloopt in de periode 1838-1840.


Houtzagerspoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Houtzagersteeg. Gebouwd in de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.


Vispoort
Gelegen aan de IJsselkade achter het Oude Raadhuis. Gebouwd in de veertiende eeuw. Voor de poort stonden twee wachthuisjes. Gesloopt in 1838. ( meer >> )



Melkpoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Melksteeg. Ook wel "Gheienpoort" genoemd. Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.



Koldenhovenpoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Koldenhovensteeg. Ook wel "Zeepziederpoort" genoemd. Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de 1841.



Lampetpoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Lampetsteeg. Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.


1
Onbekende poort, tussen Klokkensteeg en Breedesteeg
Tussen de Lampetpoort en de Blauwehandpoort wordt op verschillende stadskaarten een forse poort getekend. De doorgang is hier gesloten getekend, in tegenstelling tot de omliggende poorten waar de poorten "open staan". Betekent dit dat deze poort niet langer als zodanig in gebruik is? Op het stadsgezicht van Braun&Hogenberg uit ca.1575 is de poort nog te zien zonder de omsluitende muur aan de IJsselkade.
Waarschijnlijk is de poort gesloopt in dezelfde periode als de omliggende poorten.



Blauwehandspoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Blauwehandsteeg. Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.
De muurtoren links van de Blauwehandspoort is tegenwoordig nog te herkennen in de vorm van Voorstraat 25. Dit pand is halverwege de 19e eeuw gebouwd op de fundamenten van deze muurtoren.



Meerminnepoort
Gelegen aan de IJsselkade aan het einde van de Meerminnesteeg. Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.
De muurtoren links van de Meerminnepoort is tegenwoordig nog goed te herkennen. Tussen Voorstraat 11 en Voorstraat 13 is de oorsponkelijke toegang tot deze poort nog intact.



Koornmarktpoort
Gelegen aan de IJsselkade achter de St. Nicolaaskerk (Bovenkerk). Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Oorspronkelijk een rechthoekige toren met twee verdiepingen en een doorgang. Eind veertiende eeuw uitgebreid met twee grote torens aan de voorzijde. De ruimten boven de poortingang werden onder andere gebruikt als gevangenis en als huisvesting voor de soldaten. In 1840 werd de buitenzijde van de poort witgekalkt. In de tachtiger jaren van de twintigste eeuw is de witte laag weer verwijderd. ( meer >> )



Zwanepoort
Gelegen aan de Burgel aan het einde van de Venestraat. Gebouwd in 1397. Door de bouw van de nieuwe stadsmuur worden de poorten langs de Burgel overbodig. In 1567 echter wordt de Zwanepoort nog gerestaureerd omdat het een "cyraet van olde antiquiteit" werd geacht. Uiteindelijk wordt de poort omstreeks 1612 toch gesloopt.



Venepoort
Gelegen in de Bovenhoek aan het einde van de Venestraat (nu Graafschap). Zwaar versterkte poort bestaande uit een binnen- en een buitenpoort. Gebouwd in de vijftiende eeuw. Gesloopt in 1843. ( meer >> )



Geert van der Aa poort
Gelegen aan het einde van de Geerstraat. Vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de tweede helft van de vijftiende eeuw en vervangen door de Cellebroederpoort aan het einde van de Cellebroederweg.



Cellebroederspoort
Gelegen aan het einde van de Cellebroedersweg. Gebouwd bij de uitbreiding van de stad in de tweede helft van de vijftiende eeuw ter vervanging van de "Geert van der Aa"-poort aan het einde van de Geerstraat. Aanvankelijk Horstpoort of Sint Nicolaaspoort genoemd. In 1617 geheel verbouwd in de renaissancestijl door de Kamper bouwmeester Thomas Berendszoon. ( meer >> )



Broederpoort (eerste)
Gelegen aan het einde van de Broederstraat. Vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de tweede helft van de vijftiende eeuw en vervangen door de Broederpoort aan het einde van de Broederweg.



Broederpoort
Gelegen aan het einde van de Broederweg. Gebouwd bij de uitbreiding van de stad in de tweede helft van de vijftiende eeuw ter vervanging van de Broederpoort aan het einde van de Broederstraat. In 1615 door Kamper bouwmeester Thomas Berendszoon in renaissancstijl verbouwd. De bovenverdieping werd door de stad aan haar ambtenaren ter bewoning verhuurd. In 1697 ingericht to gildekamer van het chirurgijnsgilde. ( meer >> )



Kalverhekkenpoort (eerste)
Gelegen bij de Burgel aan het einde van de Kerksteeg. Vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Gesloopt in de tweede helft van de vijftiende eeuw en vervangen door de Kalverhekkenpoort aan het einde van de Kalverhekkenweg.



Kalverhekkenpoort
Gelegen aan het einde van de Kalverhekkenweg. Ook wel "Onze Lieve Vrouwepoort" genoemd. Gebouwd bij de uitbreiding van de stad in de tweede helft van de vijftiende eeuw ter vervanging van de Kalverhekkenpoort bij de Burgel aan het einde van de Kerksteeg. Gesloopt in 1673 door de Fransen.